България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще изпълнява ли функцията си новият антикорупционен закон?

Методи Андреев и Георги Харизанов с коментар за единния орган пред Bulgaria ON AIR

03.08.2017 | 09:42 Редактор: Василена Василева
Ще изпълнява ли функцията си новият антикорупционен закон?

Въвеждането на нов антикорупционен орган е похвално. Важното обаче е оттук нататък какви промени ще настъпят и как ще заработи той, посочи в студиото на "България сутрин" бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

"Когато законът заработи той трябва да има висок кредит на доверие. Защото по начинa, по който сега е записан имам известни съмнения затова колко независим ще бъде", допълни още той.

Предвидено е новият единен орган да проверява декларациите за имоти и интереси, и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности.

Документът беше публикуван от Министерството на правосъдието. В проекта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са включени Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

При установено несъответствие в размер над 5 000 лв. Комисията ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 000 лв. ще образува проверка на цялото имуществено състояние на лицата.

"За да заработи този Закон трябва да има граждански натиск и широка гласност от страна на медиите. Политическата класа внимателно слуша всичко, което се говори в телевизионните студиа. А онези, които най-много прокламират идеите за свръховластяване са най-потърпевши от тях", категоричен бе изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че  в държавата вече има един безсмислен орган, който не изпълнява своята функция. А именно Комисията за защита от дискриминацията. 

"По предложение на ДПС за член на тази Комисия бе избрана Сабрие Сапунджиева, която преди години отказваше да освоботи държавното си жилище, след като нямаше каквито и да било права за неговото ползване. Когато лошите примери излязат наяве още в началото се дава предпоставка на политическия елит да се замисли над тях и да поправи бъдещите си действия", коментира още Георги Харизанов.