България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обявен е оранжев код за валежи в централна България

Температурите падат до 22-28 градуса, но за кратко. Август ще започне с горещо време, прогнозира синоптикът Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR

27.07.2017 | 08:01 Редактор: Иван Берберов
Обявен е оранжев код за валежи в централна България

За днес е обявен оранжев код за проливни валежи в централна България – Пазарджик, Кърджали, Хасково, Пловдив, Русе. Очаква се дъжд от порядъка на 20-50 литра на квадратен метър. На места може да се стигне до локални наводнения. През следващите дни температурите ще паднат осезаемо – до 22-28 градуса.

Така прогнозира предстоящите ни дни синоптикът Симеон Матев в студиото на "България сутрин". 

"Очаква се валежите да се изместят към източна и североизточна България. Скоро времето ще се подобрява, температурите ще се повишават и лятото отново ще се завърне. Очакванията са август месец да започне с горещо време - с 2 градуса над нормата, която е 27-30 градуса", отбеляза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Матев допълнително успокои, че тази година времето, което ни спохожда не е по-специално или по-страшно с нищо от предходните години. По негови думи въпреки че август започва с благоприятно за плаж и море време не трябва да забравяме, че най-много удавени има именно тогава.

"Статистически, най-много брой удавени има в началото на август. Една от причините е "Мъртвото течение". Често, когато хората усетят, че ги тегли навътре се паникьосват,а паниката във водата води до смърт. "Мъртвото течение" никога не влачи към дъното, а навътре. То може да ни дръпне до 80 метра, а след това отшумява", обясни синоптикът.

И допълни, че ако попаднем в такава ситуация, най-добре е да се отпуснем и да позволим на водата да ни завлече, а ако се опитаме да се измъкнем чрез плуване, то да става в диагонална или перпендикулярна посока на течението.