Пожари, наводнения... Природни бедствия в Европа, Азия и Америка

Придошлите води взеха жертви в Китай и САЩ

17.07.2017 | 14:50 Редактор: Тодор Петров
Пожари, наводнения... Природни бедствия в Европа, Азия и Америка

Няколко селища по адриатическото крайбрежие на Хърватия бяха евакуирани по спешност заради бушуващите в околностите им огромни пожари. Мощна буря с градушка наводни Северна Гърция. Водната стихия в Китай и Америка взе и жертви. 

Стотици огнеборци от вчера се опитват да потушат пламъците край Пула и Шибеник, както и на островите Паг и Вир, североизточно от Сплит. Силните северни ветрове и горещините затрудняват гасенето на пожарите. 
В съседна Босна пожарникарите се борят да овладеят огъня близо до Мостар и Требине. 

Проливни дъждове и градушки предизвикаха истински хаос в град Мецово, Северна Гърция. Бурята, която причини огромни наводнения, е нанесла сериозни поражения на инфраструктурата и е заляла обширни земеделски площи. 

В Североизточен Китай 18 души загинаха и още толкова са обявени за изчезнали в резултат на тежките наводнения през изминалите дни. Бедствието, предизвикано от невиждани порои и градушки, наложи спешната евакуация на над 120 хиляди души. 

В американския щат Аризона загинаха най-малко 9 души. Жертвите били отнесени от придошлите води на река Верде, която преляла след проливните дъждове. 

Седем от загиналите са от едно семейство. Спасители издирват други трима души, а четирима са били спасени.