България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българите купуват имоти в Гърция, въпреки големите данъци

Само за тази година гръцкото крайбрежие ще привлече 600 хиляди българи

25.07.2017 | 14:40 Редактор: Мария Аладжова
Българите купуват имоти в Гърция, въпреки големите данъци

Интересът на българите към имоти в съседна Гърция става все по-голям. Брокери споделят, че най-търсени са къщите около Халкидики и други райони в Северна Гърция, тъй като са по-близо до България. 

Кристалният блясък на водата и чистотата на плажовете само тази година ще привлекат 600 хиляди българи. Всички те са избрали Гърция пред това да изкарат лятото у нас. 

Тишината на плажа, огромният избор от небесно-синя вода, безплатните шезлонги и чадъри, както и фактът, че може да се паркира без такса - всичко това води до феномена огромна част от къщите по красивите гръцки плажове да става българска собственост.

На един от плажовете до Халкидики живее и Гроздан, който твърди, че вече живее в Рая: 

"Идвам от 7 години. Преди това съм обиколил цяла Гърция. Но накрая се оказа, че това е едно от най-любимото ми място за почивка", разказа той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Любимото занимание на Гроздан е да излиза в морето с лодка. Заради наводнението миналата седмица, временно няма тази възможност, затова пък показа един от любимите си плажове близо до къмпинга, където живее. Единствената луксозна къща там се продава, но купувачи сред местните нямало.

"Всичко, което е до брега на морето, са страшни данъци, страшни. Неслучайно самите гърци започнаха да си продават имотите на много ниски цени, защото правителството им вдигна данъците с 300 процента. И това е непосилно. Тези, които имат по 2 - 3 имота, получават много солидни суми за данъци и се чудят на кой да ги продадат. Хубавото е, че има доста българи, които ги купуват, но данъците тях ги чакат", обясни той.

Подходящ ли е моментът за купуване на имот в Гърция и какви са предимствата и минусите - разказват Даниела Пехливанова и операторът Димитър Розов.