България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

За 10 години: 650 опасни храни на родния пазар

490 от тях са с произход Турция, посочи в "България сутрин" управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов

11.07.2017 | 08:15 Редактор: Мария Аладжова
За 10 години: 650 опасни храни на родния пазар

Винаги четете какво пише на етикета при избиране на месен продукт, съветват специалисти.

Често пренебрегваме описаното съдържание и затова не сме запознати какво ядем, посочиха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов и диетологът Огнян Симеонов.

В някои случаи обаче дори БДС стандартът не е гаранция за качество, обърна внимание Сергей Иванов, защото въпреки зададения стандарт, няма кой да проверява дали съотношението на натуралните съставки в един продукт отговаря на него. 

"Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните. Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото", посочи Иванов.

По думите му Агенцията прилага двоен стандарт, що се касае до контрола над храните, а за последните 10 години официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция.  

"Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо", продължи той. 

А диетологът Огнян Симеонов съветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си:

"Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна".