Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проверка установи двоен стандарт в храните у нас и чужбина. Експерти: Разликата е допустима!

Никола Томов, д-р Анна Йорданова и Станислав Чакъров коментираха темата пред Bulgaria ON AIR

30.06.2017 | 20:17 Редактор: Жанета Нейкова
Проверка установи двоен стандарт в храните у нас и чужбина. Експерти: Разликата е допустима!

Проверка на Агенцията по храните показа, че ядем по-скъпи и некачествени храни от западноевропейците. 16 от проверените продукти се продават на по-високи цени у нас. "Това, че има разминаване от 20% плаши, но то се случва от доста време не само в Европа, а и в САЩ", коментира темата в "Денят ON AIR" Никола Томов, фитнес инструктор. 

"Директива от FDA (US Food and drug administration, бел. ред) от 1998 г. показва допустим марш на грешка в съдържанието на хранителния продукт и изписаното на етикета, който е от 20%", допълни Томов.

Д-р Анна Йорданова пък продължи, че разминаването в изследваните храни у нас и тези в Европа е по-малко от 20%, като най-голямата разлика била в съдържанието на мляко в един от продуктите.

"База за притеснение няма. Друг е въпросът храните, които са били изследвани дали трябва да се препоръчват и консумират изобщо", твърди диетологът.

Другият фитнес инструктор в студиото на Bulgaria ON AIR Станислав Чакъров отбеляза, че в неговия бранш следят калорийния си прием от макронутриент, която всяка храна съдържа. Той бе категоричен, че няма как да се изследва с точност какъв е процентът въглехидрати, мазнини и протеин във всяко меню, но разминаването от 20% в храните у нас и в Европа за Чакъров е напълно допустимо.

"Ако сме постоянни и не променяме марките, които консумираме, не бихме имали проблем с калорийния прием", посочи фитнес инструкторът.

Никола Томов се включи в темата като каза, че е важно откъде идват макронутринетите и, че е добре да мислим за цялостната диета и да си набавяме всичко необходимо за нея, а не само за една изолирана храна.

"Аз съм любител на индивидуалните режими - отбеляза д-р Йорданова и продължи: - Има препоръки за здравословно хранене какъв да бъде приемът на плодове, зеленчуци, риба, месо и яйца както за деня, така и за седмицата, но това невинаги работи".

Според диетологът, ако не се направи психологически профил на човека, каквото и да му препоръчват специалистите, то няма да проработи.

"Важно е също и храната да бъде приготвена вкусно!" - заключи д-р Анна Йорданова.