България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Будистко изкуство от Хималаите в "Квадрат 500"

Маски, икони и музикални инструменти посочват различното възприятие на живота

09.06.2017 | 10:28 Редактор: Тодор Петров
Будистко изкуство от Хималаите в

Будистко изкуство от Хималаите можем да видим в "Квадрат 500" в столицата. То представя забележителната култура, развиваща се през вековете в региона на най-голямата планинска верига в света - Хималаите. Величествената планина обхваща Тибетското плато, Непал, Бутан и северните региони на Индия и Пакистан. 

"От вчера представяме будистко изкуство от региона на Хималаите. Можем да видим предмети, събрани от няколко колекции. В будисткото изкуство най-важно е търсенето на просветлението. Тяхното възприятие е, че трябва да се приключи цикличността и човек да достигне до друга истина", сподели за Bulgaria ON AIR уредникът на галерията Гергана Христова. 

Част от изложбата са маски на различни божества, които трябва да стреснат зрителите и да ги накарат да търсят своя правилен път. Предметите са от различни колекции и различни периоди, а всичко е открито в района на Хималаите. 

Гергана Христова показа за зрителите на "България сутрин" и будистки икони, които представляват картини върху свитък. Някои от тях се използват за учение и по време на медитация. 

Посетителите на изложбата могат да видят и музикални инструменти със сакрален характер. Кураторка на изложбата, която може да бъде видяна до 15 септември, се е постарала да направи подробни описания към всички произведения.