10 завета на Буда за по-добър живот

Костадин Георгиев - Калки съветва как да живеем по-добре

21.01.2016 | 12:00 Редактор: Ирина Белчева
10 завета на Буда за по-добър живот

Буда – „пробуденият” или „просветеният”. Сидхарта Гаутама, както е истинското му име е бил велик духовен наставник и учител, основател на Будизма в древна Индия. В повечето Будистки традиции той се смята за Върховен Буда. За това как може да подобрим живота си, благодарение на източните учения разказва музикантът Костадин Георгиев - Калки в студиото на предаването "Десет".

1. ДА ЗАПОЧНЕШ ОТ МАЛКО - ТОВА Е НОРМАЛНО
Никой не може да преуспее за една нощ: успехът идва при тези, които са готови да започнат от малкото и усърдно да се трудят, докато не се напълни и тяхната чаша. Не трябва да приемаме нищо на готово, а трябва да го преценяваме. Трябва да използваме енергията на будизма, тази, която ни помага как стоят нещата в живота, душата, сърцето и нашият ум, също така и връзката между тях.

2. МИСЛИТЕ СА МАТЕРИАЛНИ
Потънали в мислите си понякога нямаме представа колко силно е влиянието, което оказваме на реалния живот. Всичко е енергия, всичко материално. Ако става дума за нашият мозък, ако излъчва енергии, те могат да се уплътняват и да се материализират по определен начин. Няма как да разберем древните учения, ако не ги съединим със съвременната ядрена физика, разказва Калки. Ключовото отношение в материализацията на мислите е жлезата, която се намира в мозъка – епифизата. Тя произвежда диметилотрептамин и това вещество е изследвано от психиатри и употребявано от индианците лечебно. Нарекли са го молекулата на духа. Счита се, че то е онова нещо, което прави връзката между материалното и нематериалното.  

3. ПРОШКА
Буда е казал: „Аз не вярвам в съдбата, която се пада на хората, когато действат, но вярвам в съдбата, която се пада на тях, когато бездействат.” Има много хора, които ни нараняват силно, лесно е да кажем „прости”, но какво променя това като вече сме наранени.

4.  ВАШИТЕ ПОСТЪПКИ ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ
Учение за кармата – учение за причина и следствие. Всяко наше действие създава причини. Според Будизма нашите действия са – мислите ни, речта ни и действията, които извършваме. Тези действия създават събития, които се случват в нашия живот. Това, което се нарича съдба се оплита от нашите основни действия.

5. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ
„Ако искаме да разберем чужда култура, ще отидем там” казва Калки. Не е необходимо винаги да опитваме, за да разберем, можем и да послушаме съветите на по-възрастните.

6. ПОБЕДЕТЕ СЕБЕ СИ
Буда казва: “Не може да забраните на птиците да прелитат над вас, но може да им попречите да направят гнездо в главата ви.” Буда е тръгнал в началото на живота си по грешен път, разбрал е в последствие, че не е нужно да побеждаваш себе си, а да разбереш себе си. Най-важното нещо в Будизма е разбирането.

7. ЖИВЕЙТЕ В ХАРМОНИЯ
Разбирането е ключът към хармонията.

8. БЪДЕТЕ БЛАГОДАРНИ
Хубаво е да оценяме колко имаме и какво имаме в живота си преди да се оплакваме от най-простите ежедневни пречки. Достатъчно е да сме благодарни на това, че когато се събудим можем да поемем дъх. Всеки ден е дар. Смъртта винаги стои на лявото рамо.

9. БЪДЕТЕ ВЕРНИ НА ТОВА, КОЕТО ЗНАЕТЕ
Верността е нож с две остриета. От една страна верността ти дава база и сигурност, от друга страна имаш базата, а нямаш ракетата. „Човешкото съзнание се нуждае от малки революции”,според Костадин.

10. ПЪТЕШЕСТВАЙТЕ 
Пътешествието ни съживява.

Ако искате да разберете повече съвети от Будизма, в следващото видео с Костадин Георгиев – Калки.