България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще се спре ли дивото къмпингуване в България?

Филип Цанов и Владислав Панев в дискусия за проблема с незаконното "опъване на палатки" пред Bulgaria ON AIR

15.05.2017 | 08:22 Редактор: Василена Василева
Ще се спре ли дивото къмпингуване в България?

Местата за къмпингуване в България са дефицит. За да се реши проблемът с незаконното "опъване на палатки" е нужно са се изгради ясна национална стратегия за развитието на туризма в страната.

Това заяви в студиото на "България сутрин" Владислав Панев от Зелените по повод обявилият се срещу дивото къмпингуване вицепремиер за демографска и икономическа политика Валери Симеонов.

Филип Цанов от "Природа за хората и регионите" от своя страна изрази несъгласие с липсата на места за къмпингуване.

Той коментира пред Bulgaria ON AIR, че такива всъщност има, но проблемът е, че нямат необходимите характеристики, нужни за изпълнение на тази си функция. Липсва необходимото законодателство и условия за изграждане на къмпинги.

"Малко преди подаването на оставка на на кабинета "Борисов 2" от "Природа за хората и регионите" обявихме документ, който беше подписан с пълен консенсус и регламентира този тип туризъм", коментира още Цанов.

Пред Bulgaria ON AIR, той заяви, че не може хора, които разпъват палатки своеволно и създават дори цели лагери, където си пожелаят да не бъдат санкционирани, тъй като това определено пречи на развитието на туризма в България.

Вижте целия разговор във видеото: