България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Алексения Димитрова: Вече малко хора ще си помислят да крият пари в офшорни сметки

Журналистката получи "Пулицър" за разследването Panama Papers

12.04.2017 | 09:55 Редактор: Мария Аладжова
Алексения Димитрова: Вече малко хора ще си помислят да крият пари в офшорни сметки

"Много съм доволна, че маските паднаха и че минахме в един друг етап, когато вече нещо е публично. Много по-малко политици и обществени фигури ще посмеят да си помислят да слагат парите си в офшорни сметки, защото видяхме, че това костваше поста на исландския министър-председател и на други политически фигури в Европа".

Това каза в "България сутрин" разследващият журналист Алексения Димитрова, която спечели "Пулицър" за разследването Panama Papers.

Отличието беше присъдено на сътрудниците на Международния консорциум на разследващите журналисти, които в продължение на повече от година събираха базата данни с лицата, вложили парите си в офшорни сметки.

Димитрова сподели, че работата ѝ е била толкова секретна, че не само работодателите ѝ в "24 часа" не са знаели какво се случва, но и семейството ѝ е било в пълно неведение.

"Чувствах огромна отговорност върху плещите си, защото който знае как се работи с огромна база данни, може да си представи какво нещо е да премине през очите ти толкова много информация и ти да отсееш зърното от плявата.

Второто е да се свържеш с всички хора, за които ще пишеш, да чуеш тяхната гледна точка, както повелява журналистическта етика и правилата на журналистическото разследване, защото това не е просто един списък, който трябва да бъде публикуван, и затова моите колеги от цял свят се обединиха в сътрудничество повече от година. Аз се включих в последните няколко месеца, но слава Богу успях да наваксам", разказа тя.