България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изяли сме 45 хил. тона вредно палмово масло през 2016 г.

Контролът по храните трябва да бъде завишен, категорични са специалисти пред Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 07:49 Редактор: Тодор Петров
Изяли сме 45 хил. тона вредно палмово масло през 2016 г.

ЕС обяви, че ще иска рестрикции срещу палмовото масло, което е считано за вредно за здравето. Според специалисти в "България сутрин" през 2016 г. у нас са консумирани около 45 хил. тона палмова масло.

Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" е категоричен, че потребителят не е в състояние сам да ограничи консумацията на палмово масло.

"Тези масла се влагат в почти всички продукти, трябва да има законодателна рестрикция", посочи той в студиото на Bulgaria ON AIR и добави, че е много вероятно този въпрос да бъде разгледан по време на председателството ни на ЕС.

Богомил Николов каза още, че извършените от "Активни потребители" проверки на различни видове кашкавал са показали наличието на немлечени мазнини, които не са обявени. 

Сергей Иванов от Центъра по биология на храните коментира, че палмовото масло се съдържа в много храни и даде пример със сладкарските изделия. Той отбеляза, че растителните мазнини са проблемни, а в България сме станали големи специалисти в хитруването при храните.

"Контролът по храните се ослушва, когато става дума за фалшификации. За да си свърши Агенцията по храните работата, пробите трябва да се вземат с полиция и да се занесат по този начин в лабораториите. 

Министерството на здравеопазването може да забрани хидрогенираните мазнини, категоричен бе Сергей Иванов в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Националният консултант по диететика проф. Стефка Петрова обясни в пряко включване, че проблемът при рафинирането на палмовота масло се високите температури от над 200 градуса. Получават се съединения, които имат токсични въздействия. По думите и едно от тях показва мутагенно и канцерогенно действие при някои животни. 

В палмовото масло има голямо количество диглицериди и те образуват тези вещества, които създават риск за здравето, стана ясно от думте на проф. Петрова. По нейна информация изследванията ще продължат, но няма да има забрана за използването на палмово масло.