Какво е качеството на сиренето на пазара?

Комисията за защита на потребителите започна проверка в търговската мрежа в София.

30.05.2016 | 17:55 Редактор: Пролетина Съботинова
Какво е качеството на сиренето на пазара?

Почти всяко сирене на пазара под 8 лева е менте, смятат потребителите.

На лов за качествено сирене тръгнаха и инспекторите от Комисията за защита на потребителите. Инспекторите иззеха от хранителен магазин на случаен принцип 5 вида български сирена на различни цени. Пробите сирена ще бъдат изследвани в лаборатория към Министерството на икономиката.

"Ще се напраши анализ по три показателя – белтъчини, мазнини и наличие на растителни мазнини от продуктите, които са взети" , коментира ръководителят на държавната лаборатория Жечко Димитров.

Причината - миналата седмица неправителствената организация "Активни потребители" сигнализира, че има разлика между описаното на етиката и реалното съдържание на сирената. Тогава организацията показа резултати от лабораторни изпитвания на 36 марки краве сирене, при които стана ясно, че в продуктите масово  се използва палмово масло вместо животинско, сухо вместо прясно мляко и повече вода вместо мазнини.

"Ние за сега сме се ограничили до тези пет вид сирена, но сред тях има съвпадение и с продуктите, проверени от "Активни потребители". И ако има нелоялни практики, които съвпадат с техните, ние бихме могли да приемем, че информацията, която "Активни потребители ни представя е достоверна, ние ще се произнесем в пълен обем на случаите им", коментира и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Ако анализът в лаборатория докаже, че в сирената иззети днес има нерегламентирани растителни мазнини и липсват обозначения на етикета, то производителите ги чакат глоби до 30 000 лв. При по-сериозни нарушения, лабораторните изследвания ще бъдат предадени на Българската агенцията по безопасност на храните и може да доведе до закриване на цехове.

 Дали сиренето, което се продава на пазара е качествено, ще стане ясно след две седмици.