България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Муравей Радев е категорично "За" България в Еврозоната

Бившият финансов министър изброи пред Bulgaria ON AIR основните благоприятни фактори за страната ни, ако това се случи

03.04.2017 | 09:42 Редактор: Жанета Нейкова
Муравей Радев е категорично

Има много повече ползи за България от въвеждането на "еврото", отколкото вреди, категоричен е бившият финансов министър Муравей Радев. Той заяви в студиото на "България сутрин", че разговорът между страната ни и Европейския съюз е доста закъснял.

"Дискусията трябва да се състои публично, на национално ниво. Обществото трябва да е наясно и да направи своя избор!" - категоричен бе той.

По време на конгреса на Европейска народна партия (ЕНП)  в Малта миналата седмица председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред европейските лидери, че България ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната, за да изпълни всичките си ангажименти към Европейския съюз. 

Според Муравей Радев има три основни причини, поради които "еврото" - паричната единица на Еврозоната, ще се отрази благоприятно на страната ни:

"Плюсовете са, че когато България стане член на Еврозоната, тя добива една устойчивост, стабилност от по-висш порядък. Това е важно за инвеститорите. Второ: лихвените проценти рязко ще спаднат, защото рисковата съставка в лихвите ще изчезне напълно. Това ще доведе до по-евтино финансиране и кредитиране на икономиката в България", изброи експертът.

И като трета причина, Радев посочи това, че България ще има достъп до огромните фондове на Еврозоната, а банковата ни система ще има неограничена възможност за финансиране от Европейската централна такава, ако се наложи.

Запитан, как въвеждането на "еврото" ще повлияе на заплатите на българите, бившият финансов министър отговори пред Bulgaria ON AIR:

"Когато създадеш условия за добър бизнес и инвестиции, това означава икономически растеж. Този растеж дава повече продукт, а от него идват и повече заплати", заключи Радев.