Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

България в еврозоната - "за" и "против"

Коментар на Виктор Папазов и Илия Лингорски

06.03.2017 | 20:34 Редактор: Мария Аладжова
България в еврозоната -

Има ли перспектива България в скоро време да влезе в еврозоната и дали това ще е съпроводено с предимства - темата в "Денят ON AIR" дискутираха основателят на Българската фондова борса Виктор Папазов и бившият зам.-министър на финансите Илия Лингорски.

Лингорски - защитник на тезата, че влизането в еврозоната ще повлияе положително на икономиката в България, коментира:

"Вторият, по-полезен елемент за нас на системата е това, че трябва да бъде използван механизмът ERM II, за да се наблюдават и на практика подкрепят всички нужни реформи, които страната със съствотната валута трябва да извърши в подготвителния си период, за да стане напълно съвсместима нейната система - институционална, пазарна, иконимическа, с тази на останалите.

"За България това е много важно, защото на практика след 2009 година ние спряхме с реформите, насочени към интеграция, продължаваща в механизмите и системите на ЕС, и се фокусирахме само в усвояването на еврофондове".

А според Виктор Папазов валутният борд трябва да остане и не бива да се бърза към въвеждане на еврото: "Аз мисля, че не е лошо, че не сме вътре, защото недъзите на еврото като обща европейска валута, която беше създадена, по чисто политически причини, започнаха да се появяват.

Ние може би имаме късмет, че не сме вътре, защото вече се виждат всички сериозни негативи, които претърпяха и Гърция, и Италия, и Испания, и Португалия".