България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Експерти: България е готова за еврозоната!

Разговор по темата с финансиста Емил Хърсев и икономиста Красен Станчев в студиото на Bulgaria ON AIR

06.03.2017 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
Експерти: България е готова за еврозоната!

Няма критерий за влизане в еврозоната, който да не изпълняваме. Изборът сме го направили още с подписване на договора за влизане в Европейския съюз. Приели сме да въведем еврото като национална валута.

Зад това мнение застана финансистът Емил Хърсев, който заедно с икономиста Красен Станчев коментира в "България сутрин" дали сме готови за влизане в еврозоната.

Емил Хърсев подчерта, че не вижда нито един негатив от предстоящото влизане на страната ни в еврозоната.

Красен Станчев е категоричен, че в никакъв случай не може да се очаква ценови шок при влизане на еврото у нас. По думите му служебното правителство трябва да заяви воля за влизане в еврозоната.

"Не се обръща внимание в България, че от 2004 година досега сме с най-бърз ръст на реалните доходи на домакинствата", отбеляза той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Станчев има трудности за влизане в еврозоната и те са чисто от преговорен характер. Финансистът Емил Хърсев настоя, че влизането елиминира невероятен риск за банковата ни система. 

Гостите на Лора Инджова коментираха и бунта на еколозите срещу застрояването на Национален парк "Пирин".

"Правителството ще трябва да вземе отношение. Протестът на еколозите е буря в чаша вода. Те смятат за добре всичко да бъде държавна собственост и ако може да не се развива", сподели Красен Станчев.

Емил Хърсев добави, че в Германия, Австрия и Швейцария екосистемата функционира дори при използването на повече лифтове.