Плевнелиев: Трябва да ускорим подготовката за еврозоната

След Brexit Европа се нуждае от нов тласък на процеса на интеграция, смята президентът

21.09.2016 | 12:25 Редактор: Тодор Петров
Плевнелиев: Трябва да ускорим подготовката за еврозоната

България трябва да ускори подготовката за присъединяване към зоната на единната европейска валута, в противен случай рискува да изостане от процеса на вземане на решения в Обединена Европа. Това предупреди президентът Росен Плевнелиев, който се срещна в Ню Йорк с еврейски организации.

На редовната сесия на Общото събрание на ООН президентът обмени мнения с представители на световната еврейска общност по въпроси от актуалния европейски и международен дневен.

По време на срещата държавният глава посочи, че след референдума за излизане на Великобритания от ЕС Обединена Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция, който да възвърне доверието на европейските граждани в институциите.

Плевнелиев и представителите на еврейската общност споделиха притесненията си от нарастващия популизъм в Европа и в международен мащаб.

Българският държавен глава получи благодарност за ангажираността на България в борбата с тероризма. Представителите на еврейските организации дадоха висока оценка за работата на българските власти и приветстваха напредъка в разследването на атентата в Сарафово от юли 2012 г., което вече е доведено до съдебна фаза.