ЕС продължава и след Брекзит

Меркел, Оланд и Ренци очертаха бъдещето на Европа

23.08.2016 | 13:49
ЕС продължава и след Брекзит

Европа ще продължи и след Брекзит. Това обяви италианският премиер Матео Ренци след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд. 

Лидерите на трите най-големи икономики в еврозоната се срещнаха на италианския остров Вентотене, за да обсъдят бъдещето на ЕС след решението на Великобритания да напусне Блока. 

Символично Меркел, Оланд и Ренци дадоха пресконференцията на борда на италианския самолетоносач "Джузепе Гарибалди“. Тримата се обединиха около призива "Европа трябва да обърне гръб на популистите, които обвиняват Брюксел за всички свои проблеми".

"Много хора смятат, че след Брекзит с Европа е свършено. Това не е така. Вярваме, че Европа може да бъде решение на сериозните проблеми на нашето време. За популистите Европа е коренът на всяко зло. Ако бизнесът се провали – Европа е виновна, за бежанците и за икономиката – също. Това не е вярно", посочи премиерът на Италия Матео Ренци.
 
От своя страна германският канцлер засегна темата за бежанската криза и борбата с тероризма. ЕС планира да предложи стимули на африканските правителства за забавяне на мигрантския поток към Европа.

"Много съм доволна, че Франция, Италия и Германия наред с Европейската комисия искат да формират партньорства със страни като Нигерия и Мали, откъдето идват много бежанци. Изправени пред лицето на ислямисткия терор и гражданската война в Сирия, трябва да направим повече за нашата вътрешна и външна сигурност", категорична е Ангела Меркел.

За затягане на мерките за сигурност и повече координация призова и Франсоа Оланд.

"Европа трябва да предложи своя рамка за защита. За да имаме сигурност, имаме нужда от граници, които се контролират. Затова ние работим за засилване на бреговата охрана и граничните служби", посочи френският президент Франсоа Оланд. 

Разговорите между тримата лидери имат за цел да положат основите за срещата на върха на ЕС в Братислава през следващия месец. Те поставиха началото на седмица на срещи за Меркел с други европейски правителства. Бундесканцлерът ще пътува до четири страни и ще се срещне с лидерите на други осем държави.