България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Повече хора, повече трафик - София на дъното в класация за качество на живота

Тити Папазов, Румен Драганов и Велислава Ножарова коментират промените в столицата през годините

22.03.2017 | 09:36 Редактор: Луиза Божинова
Повече хора, повече трафик - София на дъното в класация за качество на живота

Години наред София беше най-добрият град за живеене в страната. Днес обаче е най-лошият според международна престижна класация. Вижте още по темата:

"В столицата ни се наблюдава драстична разлика в увеличаването на броя на жителите. Като цяло има концентрация на население в големите градове. В по-малките населени места възнаграждението за един и същи труд е съвсем различно и това предизвиква хората да се изселват от тях", коментира президентът на БК "Левски" Тити Папазов в предаването "България сутрин".

 Той посочи, че с пускането на метрото трябваше да бъде ограничен трафикът, но повечето от нас сме свикнали с колите си и нямаме манталитета и мисленето как да направим по-лесен и полезен живота в София.

Според Румен Драганов от Института за анализ и оценки в туризма София е един прекрасен чист град. 

"В София няма задръствания. Да стигнеш за 20 минути до летището в столица - няма такъв град", подчерта Драганов в студиото на Симеон Белев. 

Драганов допълни, че никъде у нас стъклата на мотрисите в метрото не са издраскани с пръстени, нито пък са напръскани със спрей, както е в Лондон и Париж например.

Фотографът Велислава Ножарова, която пребивава между София и Пловдив, посочи, че когато през 1991 година е дошла да живее в столицата не мислила, че идва в по-хубав или по-лош град. Според нея въпрос на гледна точка е как се събуждаш. 

"Аз се събуждам и виждам хубавите неща", сподели тя пред Bulgaria ON AIR, а по отношение на появилите се спекулации, че Пловдив трябва да бъде културна столица, Ножарова каза, че там е малко по-лесно да се случи контролът, тъй като има по-малко хора.

Целия разговор вижте във видеото: