Северните райони на столицата ще се превърнат в модерни центрове

Кметът Фандъкова обеща икономически перспективи, удобен транспорт, пътища, екосреда

13.09.2016 | 12:30 Редактор: Анисия Иванова
Северните райони на столицата ще се превърнат в модерни центрове

Северните територии на София са изключително ценен териториален ресурс и дават възможност чрез добро градско планиране да се развиват равномерно, подредено и целенасочено като центрове на нов тип екологични индустрии. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Международната конференция „Урбанистична гъвкавост и устойчивост“ TURAS & METREX, съобщиха от Столична община.

„Проблемите, с които се сблъскваме във вече гъсто населените и популярни райони на града, до голяма степен се дължат на липсата на стабилни планове или тяхната частична промяна. Северните територии ни дават шанс с добре обмислени устройствени планове, проекти за радиални връзки и нови икономически модели да стимулираме развитието им. Голямата цел е подобряване на социалните и икономически перспективи пред живеещите в тези райони“, каза още кметът на София.

"Уверена съм, че стабилната икономическа перспектива стъпва на възстановената и опазена околна среда и на удобни градски пространства. Големият капитал на тези територии - природата и водата - трябва да бъдат отговорно защитени", посочи столичният кмет.

Според Фандъкова с добро планиране и целенасочена политика може да бъдат създадени модерни вторични градски центрове. Развитието им безспорно минава през изграждането на адекватна инфраструктура и пътни връзки.

"Северната скоростна тангента улесни достъпа до територията, но остават за решаване и локалните връзки на населените места. А днес се пуска и друг голям обект - Западната дъга. Възложила съм на главния архитект да проектират Източната тангента и бул. "Рожен" като през 2017 г. трябва да започнем пробивът на бул. "Рожен“ до връзката със Северната скоростна тангента и част от Източната тангента“, посочи още столичният кмет Фандъкоава.

Тя подчерта, че всички отдели на администрацията имат за задача да работят целенасочено за развиването на тази територия като модерна част на града с високо качество на живот.

"В същото време активните връзки с професионалистите-урбанисти в Европа и помощта, която получаваме по оперативните програми, ни помагат да създаваме идеи на световно ниво и да ги реализираме", добави Фандъкова.

"Днешната конференция на ТУРАС и МЕТРЕКС е пример за работещо международно сътрудничество с резултати, които София ще използва максимално за подобряване на планирането и развитието на града“ каза още Фандъкова.