България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Главното мюфтийство води дело срещу държавата за вакъфските имоти

То се гледа от Софийския градски съд, твърди журналистът Николай Панков

21.03.2017 | 10:02 Редактор: Мария Аладжова
Главното мюфтийство води дело срещу държавата за вакъфските имоти

Главното мюфтийство води дело срещу държавата и общините за т. нар. вакъфски имоти. Това заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR журналистът Николай Панков.

"След два неуспешни опита, финансирани от Република Турция, сега главното мюфтийство, отново с финанси на Турция, съди държавата и общините. Това дело в момента е в Софийския градски съд", коментира Панков.

По думите му твърденията, че мюфтийството не разполага с достатъчно средства, е спекулация. Панков посочи още, че говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик е говорил в Одрин за бъдещи законопроекти и участие в парламентарния живот на партии, които насаждали ксенофобски настроения.

"Обсъждал е законопроект от предишното Народно събрание - поправка на Закона за вероизповеданията", посочи журналистът.

В разговора участва и Георги Коритаров, който пък коментира, че намесата на чужда страна във вътрешните работи на България не е прецедент:

"За първи път се говори толкова много, че има намеса във вътрешните работи - нещо, което са го правили други държави също така, имало е противодействие, но никога не се е влизало в такъв политически дебат. Ако една държава толкова дръзко се намесва във вътрешните работи, очевидно тя очаква да има реакция. Това, че има реакция в България толкова гръмка, не е противодействие, а е търсен ефект от страната, която разиграва етюда за намеса", посочи Коритаров.

По думите му това ще помогне на Ердоган да генерира подкрепа за предстоящия референдум в Турция, а от друга страна работи в полза на десния консерватизъм.

Вижте още: