България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Главното мюфтийство: Мистериозна среща с Ердоган няма, има спекулации преди избори!

В това увери говорителят на мюфтийството Джелал Фаик

21.03.2017 | 08:39 Редактор: Мария Аладжова
Главното мюфтийство: Мистериозна среща с Ердоган няма, има спекулации преди избори!

От Главното мюфтийство у нас не били запознати с факта, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще присъства на събитие в югоизточната ни съседка, на което са били поканени и районните мюфтии от България.

В това увери говорителят на мюфтийството Джелал Фаик

Той отхвърли твърденията за мистериозна среща с цел политически заговор, като заяви, че винаги се е заигравало с подобни сценарии преди избори. По думите му на въпросния форум в Турция, който е международен, са се раздавали награди и мюфтиите не знаели, че Ердоган също ще бъде там.

"Некоректно е да се свързва една религиозна институция с политическа организация или с политическо лице. Невъзможно е, защото нашата институция не е политическа, ние се занимаваме с религиозна дейност. Спекулира се с Главното мюфтийство", коментира Фаик в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

На въпрос дали е вярно, че Турция дава 2 млн. годишно на мюфтийството в България, той отговори, че сумата е около тези два милиона. Фаик обаче побърза да подчертае, че подобни дарения се правят и за други вероизповедания в България и настоя, че това не е намеса във вътрешните работи на страната.

"Не е тайна, че имаме дарения от страна на наши хора, които са в Турция, имаме дарения от страна на Дианета. По същия начин има дарения към други вероизповедания. След като има толкова невърнати вакъфски имоти на Главното мюфтийство в България, как да съществува тази институция? Как да съществува това изповедание в България, след като държавата не подава ръка? Държавата кастри Главното мюфтийството. Ние разчитаме на тези дарения", поясни той.

И още Фаик заяви, че няма информация на събитието в Турция да са присъствали политици от България.

"Очакваме да бъдат възстановени вакъфските имоти и да спре да се спекулира с мюфтийството", заключи той.