България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Първанов за коалиция с БСП: Идейната близост я има, но ни излъгаха

АБВ категорично подкрепя експулсирането на турски граждани, застрашаващи националната ни сигурност

21.03.2017 | 08:42 Редактор: Тодор Петров
Първанов за коалиция с БСП: Идейната близост я има, но ни излъгаха

Бившият лидер на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов заяви в "България сутрин", че съществува опция политическата му формация да се коалира с БСП в евентуално бъдещо управление. 

"Идейната близост с БСП я има, въпреки че ние сме лявата формация и отношението към плоския данък е показателно. Между нас се откри разделение на чисто морална основа", обясни Първанов и добави, че в АБВ са били излъгани от Столетницата преди президентските избори.

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че лидерът на БСП Корнелия Нинова му прилича на късния Жан Виденов и има подобни елементи в поведението си.

Според Първанов управляваща коалиция между "Обединени патриоти", ДПС и ГЕРБ или БСП би изглеждала като орел, рак и щука.

"За мен критерият е работещо правителство, а не правителство на всяка цена. Ние сме "за" това да се направи всичко възможно да се избегнат нови предсрочни избори. Бизнесът и гражданите искат сигурност, искат да не калкулират безвремие", посочи той.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев отбеляза, че не е изключено ГЕРБ да получи правото да състави кабинет. "Има очевидно желание в хората ГЕРБ да се маха. ГЕРБ вербува много от кметовете, които не са свързани генетично с партията и това може би ще налее много гласове при тях", поясни екслидерът на АБВ.

Георги Първанов коментира и обтегнатите отношения между България и Турция, както и наложената забрана на турски граждани да пребивават у нас, тъй като се смята, че са заплаха за националната ни сигурност.

"Мина време, когато ние апелирахме службите да си бъдат на мястото и да правят това, което в момента се случва - двама-трима вече са изгонени от държавата. Макар и малко позакъснели, категорично подкрепяме подобни действия."

По думите на Първанов сме свидетели на нещо, което той се надява да се обяснява само с предстоящия референдум в Турция и желанието на Реджеп Ердоган той да бъде успешен за него. 

"Не знам какво ще стане в момента, в който той вземе една огромна власт", каза още Първанов.

Той открои два акцента в писмото на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган, като според него единият адресат е самата Турция - "да знаят, че не всички са като Лютви Местан". 

"Другото е знак към българските партии - да се снеме максимално напрежението на етническа основа и да се знае, че имаме общи интереси", посочи той.