България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЦИК разглежда жалбата на Нова република за секциите в Турция

Новите републиканци настояват секциите в югоизточната ни съседка да бъдат намалени от 35 на 4

17.03.2017 | 10:33 Редактор: Мария Аладжова
ЦИК разглежда жалбата на Нова република за секциите в Турция

От Нова република подадоха жалба в ЦИК за намаляване на броя на избирателните секции в Турция от 35 до 4 и то само в консулствата и дипломатическите представителства.

Жалбата ще бъде разгледана през днешния ден, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Формирането на секционните избирателни комисии в държавите, които не са в ЕС се формира на основата на броя на заявленията, които са подадени от страна на българските граждани, които желаят да гласуват в съответната страна", обясни той.

Решението се взима и на основата на мотивираното предложение от страна на ръководителя на дипломатическото представителство, който на основата на разпределението на българската общност на територията на страната, по дадените заявления, прави своето предложение къде да бъдат ситуирани и какъв да бъде броят на секциите в дадено място.

Най-много секции има във Великобритания - 58, а в САЩ и в Турция са 35, тъй като това е максималният брой секции, които могат да бъдат отворени в тези държави.