България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти намират уволнението на Гарелов за разбираемо

Комуникацията със SMS-и в политиката е нормална, казаха те пред "Bulgaria ON AIR"

16.03.2017 | 09:25 Редактор: Иван Берберов
Журналисти намират уволнението на Гарелов за разбираемо

Мнението на журналистите Валерия Велева, Георги Харизанов и Асен Григоров гостуващи в студиото на "България сутрин" е, че няма ограничаване на свободата на словото в казуса с уволнението на колегата им Иван Гарелов. За журналистите приемането на държавна работа, подобна на тази на Гарелов е доброволно съгласие за ограниченията на това какво може да се казва пред медиите.

"В Министерски съвет, висш орган на изпълнителната власт, има определена екипност, йерархия и определен начин по който стават медийните участия, какъвто в случая не е на лице", каза Георги Харизанов.

"Нормално е когато си в един екип и тръгваш за медийна изява да предупредиш въпросния екип. Гарелов прекрачи едни норми, които осъзнава", обясни журналистът Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на SMS-а изпратен от Борисов към Герджиков гостите единодушно казаха, че няма никакъв проблем с това. Те намират това за нормална комуникация в държавата, която "върви на всички нива". Проблемът, според гостите, е, че Герджиков е взел решение базирано на SMS-а. 

"Щеше ли Герджиков да вземе такова решение, без SMS-а?", попита Велева.

Харизанов изрази съмнения, че изобщо подобен SMS съществува. "Съмненията не са дали има комуникация между политиците в България. Подобни съмнения биха били нелепи. Въпросът е, щеше ли да бъде уволнен господин Гарелов без този SMS", заяви той.

Акцентът на разговора премина в това как ще се отразят на предстоящите избори тези скандали. Те разгледаха и скандала между Елена Йончева и Бойко Борисов.

"Бойко Борисов винаги е показвал честолюбие. Йончева трябваше да докаже, че от санирането се краде, а не да отправя обвинения без покритие. В предизборната кампания това нарани имиджа на партията на Борисов, следователно реакцията му е разбираема", обясни Велева.

А нейният колега журналист Георги Харизанов допълни: 

"Когато хвърляш някакви реплики трябва да внимаваш как ще ги докажеш. Ако ще те нападат внимавай как се защитаваш."

Вижте още във видеото: