България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таксиметрови шофьори заплашват с протест

Нова наредба ще изисква от тях да се явяват на изпит на всеки 5 години

15.03.2017 | 07:49 Редактор: Жанета Нейкова
Таксиметрови шофьори заплашват с протест

Таксиметровите шофьори в цялата страна ще излязат на протест утре, ако новата наредба, която ще изисква от тях да се явяват на шофьорски изпит на всеки пет години, за да подновят удостоверението си за работа, не бъде отменена. 

Днес предстои среща на представители на таксиметровия бранш с Министерство на транспорта и ако двете страни не успеят да се договорят, утре ще последва протест, твърдят недоволните.

Представител на Синдикален съюз към таксиметровия бранш каза пред репортера на Bulgaria ON AIR Милена Енчева, че тази наредба е подигравка към шофьорите и те се чувстват обидени.

"Както всички в този бранш, ние ще трябва да си плащаме този изпит. Той се състои от две части - едната е административна, другата е техническа. В първата държим изпит с логически задачи и въпроси, а във втората имаме маршрути като към болници и подобни", каза Ивайло Джанати. 

Адвокат Райна Димитрова, която преди е изпълнявала длъжността таксиметров шофьор също е против новата наредба. Тя коментира, че законът изисква документи, които са напълно достатъчни, за да бъдат сигурни хората, че изпълняващите професията имат определен ранг и статут.