Таксиметровите шофьори в Пловдив продължават да протестират

Искат намаление на патентния данък

28.12.2016 | 19:14 Редактор: Жанета Нейкова
Таксиметровите шофьори в Пловдив продължават да протестират

Таксиметрови шофьори в Пловдив отново излязоха на протест срещу високия данък патент. Този път те блокираха сградата на Общината.

Водачите искат намаляване на новия данък "такси", който в момента е 750 лв на автомобил. Те заплашват с напускане на бранша и нелегални превози.

"Напълно възможно е да повишим тарифите, как се избиват тези пари? Никъде по света го няма това - да плащаш предварително за нещо" - казва Венцислав, шофьор на такси.

На протеста беше и Дядо Коледа, дошъл да почерпи водачите с кебапчета, защото останали без хляб, заради Общината. Протестиращите искаха да говорят с кмета Иван Тотев, но се оказа, че той бил напуснал сградата, час преди старта на протеста.

От администрацията вече заявиха, че данък "такси" няма да бъде намален. Някои шофьори са го платили, други, обаче нямат тази възможност.
"Има много колеги, които ще се откажат от бранша, има и други, които няма да си платят данъка", казва Мариян Киров.

"Няма да напусна, 37 години съм шофьор. Ако трябва и нелегално ще работя. Какво ще ми вземат? Нито професията, нито ръцете могат да ми вземат", категорична е Саша Милянова.

"Колата ми в момента е счупена. Иска нов съединител, помпа на съединителя, амортисьори - ремонтът ще ми струва около 800 лева. Трябва да платя патента, а колата ми ще  стои счупена", споделя Троян Киров.

Очаква се протестите да продължат и след Нова година.