Протест на таксиметрови шофьори в Бургас

Водачите се заканиха да не работят в новогодишната нощ, ако не бъде намален патентния данък

20.12.2016 | 22:02 Редактор: Луиза Божинова
Протест на таксиметрови шофьори в Бургас

Протест на таксиметрови шофьори в Бургас. Водачите се заканиха да не работят в новогодишната нощ, ако не бъде намален патентния данък, гласуван в местния парламент в морския град.

Таксиметровите шофьори стигнаха до сградата на местния парламент с протестно шествие по централните улици. Основното им искане е да се намали патентният данък от 660 лв. на 400 лв. Решението е гласувано на общинска сесия през октомври.

"Искаме повече стоянки, искаме да се движим в бус лените и да се намали или да отпадне този данък убиец за таксиметровия бранш", споделя един от водачите.

Таксиметровите шофьори не бяха допуснати до залата, където се провеждаше общинската сесия, но представители на транспортната комисия отидоха при тях.

"Няма никаква законова възможност за тази година да бъде преразгледан данъка", каза общинският съветник Димитрина Буланова.

От транспортната комисия посъветваха протестиращите за следващата година да внесат мотивирано предложение до общинския съвет да бъде преразгледано решението и да се намали данъка. Таксиметровите шофьори обясниха, че плащат един път данък печалба, а втори път данък-такси.

Протестите ще продължат и утре с шествие на таксиметрови автомобили по централните улици на Бургас.