Таксиметрови шофьори блокираха Пловдив и Бургас с шествие

Основното искане е да бъде намален патентният данък

21.12.2016 | 21:21 Редактор: Жанета Нейкова
Таксиметрови шофьори блокираха Пловдив и Бургас с шествие


Повече от 200 автомобила блокираха движението в Пловдив, тръгвайки на протестно шествие по основните булеварди. Според тях данък-тaкси от 750 лв на всеки автомобил е твърде висока и не е съобразена с доходите на шофьорите. 

Превозвачи и шофьори искат новият данък да не е повече от 500 лв, тъй като и сега имат множество разходи.

"Достатъчно тъпчат народа, а той си мълчи, няма смисъл и нас да ни ограбват", смята един от шофьорите в Пловдив.

"Много от колегите ще трябва да спрат да работят, защото плащат и други сметки - страшно става",споделя друг. 

Ако високият данък остане, има вероятност да се повиши таксата за клиентите. Таксиметровите шофьори възнамеряват да има и още протести. Планират следващият да бъде пред сградата на Община Пловдив.

Протестно шествие на таксита блокира и основните булеварди в Бургас по обяд. Основно искане на шофьорите е да бъде намален патентният данък, гласуван от Общинския съвет - от 660 лева да бъде намален на 400.

Протестиращите настояват още да бъдат възстановени стоянките, които бяха премахнати с въвеждането на новата транспортна схема на града, както и да им бъде разрешено да спират на автогарата, за да могат да взимат пътници. 

"Понеже ни се изчерпа търпението, ако нямаме разговори с господата от Общината и, ако не решат да започнат да 
решават проблеми, ще караме на червени лампи по линиите на автобусите и ще таксуваме на цената на билета. Така гражданите ще имат превоз на всяка секунда и да видим тогава автобусната фирма "Бургас Бус" какво ще прави с новата транспортна схема", каза шофьор на такси от Бургас.

"Защо не го определиха на 50 лева на кола за цялата година, ами започнаха от 500-600-700 лева? Защо започнаха от тези големи суми?", пита друг от протестиращите в Бургас.

Таксиметровите шофьори предупредиха, че ако не бъде намален или премахнат алтернативния данък, ще бъдат принудени да увеличат тарифите за превоз с 15 стотинки. Също така заплашиха, че ако не бъдат чути ще блокират бус-лентата на бързата автобусна линия в Бургас, в продължение на три дни и ще возят на цената на градския билет.