България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зимата отново е тук, днес е най-студеният ден през март

Времето ще остане динамично през целия месец, предупреди климатологът Георги Рачев от ефира на Bulgaria ON AIR

13.03.2017 | 07:38 Редактор: Тодор Петров
Зимата отново е тук, днес е най-студеният ден през март

Зимата се завърна, а валежите от сняг и дъжд над страната продължават. В днешния ден е обявен жълт код  за обилни валежи в Източна България, като те ще бъдат в рамките на 20-25 литра на квадратен метър. На много места вече има и снеговалежи.

Климатологът Георги Рачев посочи в "България сутрин", че няма нищо неестествено, тъй като това е Баба Марта, а времето през март винаги е било динамично. 

"Циклонът над Черно море ще продължи да влияе още 4-5 дни. В София валежите в следващите дни ще бъдат символични. Днешният ден може би ще бъде най-студеният през целия март месец. Максималните температури ще бъдат между 5 и 9 градуса", обясни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Георги Рачев подчерта, че няма индикации за новоднения, но прогнозира дълъг валежен период. По думите му този март месец ще бъде по-дъждовен от миналогодишния. 

"Най-много ще вали в Североизточна България. В планините нищо чудно да натрупа 1 метър нов сняг", отбеляза климатологът. 

Според него ще има валежи до четвъртък, след което се очаква ново затопляне. В събота, неделя и понеделник сутрешните температури ще бъдат много ниски, но обедните ще достигат до 15 градуса. Към 21 и 22 март ни очават малко по-ниски температури, а за 27 и 28 март има загадки за нов снеговалеж.

Очаква се април месец да бъде малко по-топъл спрямо 30-годишната норма за температурите. Те твърдо се покачват с 4-5 градуса спрямо март. Летните месеци се очертават с нормални температури, а лятото би трябвало да е топло и слънчево.

Георги Рачев поясни, че има пряка връзка между мръсния въздух и валежите. "Тези снеговалежи прочистват въздуха. Колкото по динамично и ветровито е времето, толкова по-чист е въздухът", отбеляза той.