България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мира Баджева: Масовият избирател иска хляб и зрелища

Коментар в "България сутрин" за предизборната кампания

08.03.2017 | 10:17 Редактор: Мария Аладжова
Мира Баджева: Масовият избирател иска хляб и зрелища

Избирателят иска хляб и зрелища - така коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR предизборните нагласи журналистът Мира Баджева.

"Истината е, че масовият вкус от време оно е един и същ, той е точно такъв - хляб и зрелища. Ако бъде нахранен (избирателят - бел. ред.) добре с цяла серия от всякакви скари, кюфтета и бъде забавляван добре, се предполага, че ще пусне гласа си точно за тази партия, която го е нахранила и забавлявала", поясни тя.

"Масовият вот е чалга и когато ти нямаш желание да предложиш някакви политики и реално да се случат някакви промени, се качваш на кон, на мотор, спиш в караваната и всякакви други неща", коментира от своя страна журналистът Слави Ангелов.

Той обаче подчерта, че "това шоу" лично на него не му било интересно отдавна. 

Що се отнася до включването на известни личности в листите на партиите, Ангелов отбеляза:  

"Този т. нар. рефреш е по-скоро една манипулация на избирателите и няма да доведе реално до никаква промяна на политиката и на статуквото. Ако погледнем внимателно листите на партиите, ще видим, че с малки изключения огромната част от тези хора - артисти музиканти, спортисти, са на неизбираеми места. Те са от осмо място назад. Това са хора, които не могат да влязат в парламента".

А според Мира Баджева в тази кампания за първи път се чуват ясни послания и се залага на новите лица - ход, който по думите ѝ, е бил провокиран от успеха на президента Румен Радев, който преди кандидатурата си за държавен глава не е бил част от политическия елит.