България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Обиди, квалификации, агресивен тон... Така ли се дебатира в България?

"Първата седмица от предизборната кампания показва, че политическите партии са в голяма криза", коментира политологът Калоян Методиев

02.03.2017 | 08:42 Редактор: Мария Аладжова
Обиди, квалификации, агресивен тон... Така ли се дебатира в България?

Първата седмица от предизборната кампания показва, че политическите партии са в голяма криза. Поне така смята политологът Калоян Методиев, който коментира вълненията около несъстоялия се дебат между Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

"Има разлика между този език в Западна Европа, отвъд океана, и този, който е в България - там става въпрос за едно политически некоректно говорене, за едно говорене в прав текст, но в никакъв случай за просташкото говорене, което наблюдаваме в момента в българската кампания, с обидни квалификации, агресивен тон и казване на нищо. Реално те не предлагат някакъв продукт, който да ни изведе от проблемите, които имаме като последна държава в ЕС", коментира Методиев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че подобно и на други сфери от съвременния живот, маркетингът е навлязъл и в политиката и има решаващо значение за онази част от избирателите, които все още се колебаят за кого да дадат гласа си на 26 март. От тази гледна точка дебатът между двамата претенденти за министър-председателския пост може да има решаваща роля.

А според социолога Кольо Колев, който също коментира темата в студиото на Bulgaria ON AIR, в дебата не става въпрос толкова за страх, колкото за реална преценка на силите. Той не се съгласи с тезата, че лидерският сблъсък може да се осъществи и на ниво експерти:

"Лидерите, това са тези, които определят линията. Ти си шеф на всички тези експерти, ти им даваш линията, в която те да изявят своето експертно начало", посочи Колев.

Що се отнася до прогнозите за предстоящия парламентарен вот, Калоян Методиев сподели, че от десните формации най-вероятно реформаторите ще влязат в следващото НС, защото са "сглобка" и там играела математиката. Кольо Колев не се съгласи с това мнение, като посочи, че не математиката, а доверието на избирателите е от ключово значение в случая.

Вижте пълния разговор във видеото: