България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли отново да има лекари в училищата?

В 52-ро ОУ в столицата, където почина 11-годишно дете, многократно настоявали за промяна в наредбата

27.02.2017 | 09:06 Редактор: Мария Аладжова
Трябва ли отново да има лекари в училищата?

Инцидентът с починалото дете в 52-ро ОУ в София отново постави на дневен ред темата за недостига на кадри в сферата на здравеопазването у нас.

Д-р Делян Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в София обясни, че в деня на трагичния инцидент реакцията след подадения сигнал на 112 е била навременна:

"Забавяне на линейката не е имало. Аз разбирам, че хората, които са в сериозна ситуация, притеснени, уплашени за живота и здравето на близките и на себе си, всяка една минута на тях им се струва час", заяви в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR д-р Георгиев.

По думите му три минути след обаждането линейката вече е била на път за училището. Екипът, който е бил изпратен от 3-та градска болница, стигнал до школото в квартал "Бояна" за 12 минути.

Спешната помощ в София разполага с между 15 - 20 екипа. "Отдалечаваме се от стандарта, но се справяме със ситуацията", коментира д-р Делян Георгиев.

Междувременно в студиото на Bulgaria ON AIR темата коментира главният редактор на Dnes.bg Златко Желев, който сподели, че ангажирането на институциите с проблемите в здравеопазването е лична кауза.

"Не виждам причина, поради която лекарите да не бъдат върнати в училище", посочи той. "Самият аз съм преживял подобен кошмар. Изказвам съболезнования на родителите на 11-годишното момиченце. Преди 4 години синът ми припадна в столичното 81-во училище. Докато дойде медицинска помощ, докато медицинските лица в училището се опитат да помогнат на сина ми, той почина", разказа Желев.

Той призова за промени в системата и апелира: "Преди всичко здравеопазване, след това всичко останало".

"Много ми се иска да направим кръгла маса на тема детско здравеопазване, в която да успеем да убедим властта, че има нужда от лекари в училищата. Че има нужда от специализирани спешни звена в големи квартали като "Младост", "Люлин", които са град в града".

"Кой в България финансира спешната помощ?", попита от своя страна д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. "Единствено и само държавата. Не можем във всяко училище да направим медицински център, няма как", посочи той.

А бившият зам.-министър на образованието Диян Стаматов допълни: "И здравеопазването, и образованието има един и същ проблем - липсата на финансов ресурс".

Междувременно разговорът се премести в двора на 52-ро училище "Цанко Церковски", където днес е първият учебен ден след трагичния петък. Още в събота директорът на школото е свикал кризисен щаб съвместно с регионалното управление, МОН и общината.

Провела се е среща и с педагогическия персонал, на която учителите са били инструктирани как да комуникират с учениците след страшния инцидент.

"Втора година нашето училище осигурява медицинско лице, съфинансирайки се от делегирания си бюджет. Безброй много пъти сме казвали, че трябва да бъде променена наредбата, алармирали сме за нейната промяна", коментира директорът на 52-ро училище Данко Калапиш.

По думите му реакцията на МОН след инцидента е била адекватна.