България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синият кит - смъртоносна игра в социалните мрежи

Обръщайте повече внимание на децата си, прекарвайте време с тях, съветват експерти в ефира на Bulgaria ON AIR

20.02.2017 | 08:17 Редактор: Тодор Петров
Синият кит - смъртоносна игра в социалните мрежи

Синият кит е смъртоносна игра на контрол, зародила се в руска социална мрежа, която се разпространява и в други държави. Свързана е с опасни предизвикателства при тийнейджърите, които понякога водят до самонаранявания и дори смъртни случаи.

Експертът по социални мрежи Жюстин Томс посочи в "България сутрин", че това е най-чувствителната възраст при децата. Тя подчерта, че е важно да следим какво правят нашите деца и да сме приятели с тях в социалните мрежи. 

"Трябва да правим превенция за всички тези явления - присъствие в реалния живот на децата. Всичко, което се случва извън интернет, рефлектира в интернет. Трябва да сме внимателни за всякакви подобни феномени", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Томс добави, че сектите така или иначе си намират път по всякакъв начин, но това е още един канал за тях, който е добре дошъл. 

Детският психолог Христо Монов отбеляза, че от 2 години има сведения за съществуването на тази игра. Той настоя, че трябва да вземем мерки рано, защото в юношеска възраст хората се интересуват от смъртта и живота.

"Социалните мрежи са най-удобното място за сектите, защото са правно неурегулирани. Това е нова социална ситуация за развитие на хората", коментира той.

Психологът посочи, че вече има създадени мрежи за противодействие на опасната игра. Когато забележат, че някой е влязъл в играта, доброволците му изпращат предупредителни послания какво ще стане с неговото семейство, ако изпълни указанията.

Димитър Ганчев от Интернет общество е на мнение, че по-скоро става дума за социален вирус, отколкото за игра. 

"Истината е, че не намирам много неща, за които да се хвана и да изградя хипотеза. Има само 1-2 случая, които са документирани", сподели той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев. 

По думите му това е знак, че на децата им липсва внимание и призова родителите да им обръщат повече внимание. "Формулата е добро възпитание. Трябва да прекарваме време с децата си", настоя той.

Димитър Ганчев заключи, че Синият кит е следствие, а не причина. Според него децата биват експлоатирани чрез играта. Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза още, че проблемът не е създаден от социалните мрежи, които просто правят проблемите видими.

Вижте видео с целия разговор по темата: