България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Властта на социалните мрежи: Свобода или манипулация

Бизнес дамата Саша Безуханова и експертът Алек Попов пред Bulgaria ON AIR

08.04.2016 | 09:21 Редактор: Вероника Цветанова
Властта на социалните мрежи: Свобода или манипулация

Индустриалната революция е вече факт, това коментираха Ален Попович, експерт по социални мрежи и бизнес дамата Саша Безуханова в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.

Относно новата апликация – лайвстрийминг в социалната мрежа Facebook, гостите коментираха, че идеята е тръгнала от ice bucket challenge, където хората качваха свое видео, в което показват как се заливат с вода.

Според Ален Попович всичко, което сме знаели миналата година в социалните мрежи, вече не е актуално, заради скоростното им развитие. Новата апликация на Facebook всъщност не е нова, но поставена в тази сфера вече води до промяна.

Според Саша Безуханова социалните мрежи крият и своите опасности, които се основават на свободата на словото.

"Технологиите и инфраструктурата, която технологичните компаниите създават, са само базата. Всъщност ние хората имаме ангажимент какво и как правим и дано всички го използват с добри цели. Битката е за морал и за ценности", настоя тя.

Попович изрази мнение, че социалните мрежи вече са оръжие, защото са уникално средство за манипулиране. Безопасността в социалните мрежи е въпрос на самоконтрол, смята той.

Според двамата балансът е личен избор. Всеки сам решава доколко виртуалното да бъде допуснато в неговия личен живот.

Дoбрата новина е, че освен за манипулация с лоши намерения, добрите идеи също се разпространяват във Facebook.  

Безуханова даде като добър пример оперативният директор на социалната мрежа, който я използва, за да развие идеята лининг, която е посветена на това жените да получат достъп до информация, да се групират и да се развиват в света, в който са органичени.

Тя допълни, че освен за популярност младите използват Facebook, за да допринесат за развитието на средата, това е срещата между доброто и предизвикателното.

"Snapchat е новият играч. Той доста сериозно набира скорост", отбеляза Попович.

Чрез технологиите по-големият набор от информация става възможен, допълни Попович и призна, че е изключително зависим от технологиите.

Безуханова от своя страна сподели, че тя също зависи от технологиите, но за нея най-важното е да храним и душата си. Важен е балансът, категорична бе бизнес дамата.