България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

62% от хората имат доверие в Румен Радев, 37% - в кабинета "Герджиков"

23% са на мнение, че Бойко Борисов отново е най-подходящ за премиер, каза социологът Евелина Славкова пред Bulgaria ON AIR

14.02.2017 | 09:30 Редактор: Луиза Божинова
62% от хората имат доверие в Румен Радев, 37% - в кабинета

Съвсем малко остава до 26 март, когато ще гласуваме предсрочно. Объркани ли са гражданите от това и какво показват изследванията?

"Първите действия на Румен Радев са оценени като положителни и вдъхват доверие на 62% от гражданите", каза социологът Евелина Славкова в предаването "България сутрин", като се позова на изследване на център "Тренд", проведено между 2 и 9 февруари. Тя допълни, че 42% от гражданите са на мнение, че президентът все пак е зависим от БСП.

През изминалите два месеца центърът тества и личностите, като Румен Радев е имал високо положително доверие сред хората. По думите на Славкова, това е напълно нормално, тъй като президентът Радев е нов в политиката и тепърва прави своите действия.

"Оценката за балансирания служебен кабинет, който той успя да състави, също вдъхва доверие на българските граждани", допълни социологът в студиото на Симеон Белев.

Но въпреки Румен Радев, 23% от българите са на мнение, че Бойко Борисов отново е най-подходящ за министър-председател. Славкова обяснява това с фактите, че той е лидер на първата политическа сила - ГЕРБ и е бил премиер два мандата.

"31% от хората са на мнение, че ГЕРБ ще спечели изборите, което е свързано с това, че Бойко Борисов отново ще бъде министър-председател", поясни Славкова.

Тя подчерта, че и служебният кабинет има висок кредит на доверие - 37% от хората го оценяват като положителен.

"Трябва да имаме предвид, че все пак изследването се проведе няколко дни след съставянето му", поясни Славкова. "44% от хората не могат да оценят нито положително, нито отрицателно кабинета "Герджиков" и само 6% имат отрицателно отношение", коментира още тя пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: