България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Днес решават съдбата на пръстовия отпечатък

Д-р Николай Балтаджиев и Стойчо Кацаров коментират за Bulgaria ON AIR защо реформата е неефикасна

10.02.2017 | 08:39 Редактор: Жанета Нейкова
Днес решават съдбата на пръстовия отпечатък

Днес в Министерството на здравеопазването ще бъде решаван казусът със съдбата на въведената реформа за пръстовия отпечатък в болниците. 

Сдружението на частните болници е завело дело в съда срещу наредбата на бившия здравен министър Петър Москов за пръстовия идентификатор, която е била обявена за незаконна от съдебния орган и спряна на първа инстанция, обясни за "България сутрин" д-р Николай Балтаджиев, директор на болница "Св. Богородица" и член на сдружението.

Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването сподели за Bulgaria ON AIR, че за времето, в което болниците работиха с пръстов отпечатък, е станало ясно, че той не дава абсолютно никакъв ефект, дори напротив - над 15 000 грешки се отчитат месечно.

Кацаров определи проблема с пръстовия отпечатък като последица от монополите в здравеопазването и каза, че Здравната е каса е монопол, какъвто е и "Топлофикация".

Според него, ако всеки пациент има правото на избор къде да внася своята здравна осигуровка, кой му предлага по-изгодни условия, къде по-малко ще плати - това би имало страхотен позитивен ефект върху цялата здравна система.