България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокат: Реакцията на Ваньо Шарков е нормална, имат право да обжалват решението на ВАС за отпечатъците

Остава ли пръстовият идентификатор? Темата коментират Султанка Петрова и Мария Петрова пред Bulgaria ON AIR

23.11.2016 | 09:18 Редактор: Луиза Божинова
Адвокат: Реакцията на Ваньо Шарков е нормална, имат право да обжалват решението на ВАС за отпечатъците

Реакцията на зам.-министъра на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков е нормална за ситуацията, в която те се намират като министерство в момента. Тяхно право е да обжалват решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяната на пръстовия отпечатък.

Това каза адвокат Мария Петрова в предаването "България сутрин" във връзка с вчерашното решение на съда да спре приема в болниците с пръстов отпечатък. По време на брифинг Ваньо Шарков обяви, че ще обжалват в 7-дневен срок решението на ВАС, като се аргументира с резултатите, че откакто системата работи (1 ноември) в касата са спестени 14 млн. лева и са хоспитализирани 18 хиляди по-малко пациенти.

"Друг е въпросът, че в изнесените данни, в които трябваше да ни посочат каква е ползата от пръстовата идентификация, никой не може да ни каже дали тези пари, които те твърдят, че са спестили или хоспитализациите, се дължат на начина, по който се идентифицират пациентите", допълни Мария Петрова в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

"Информацията, която получавам е, че тези пръстови отпечатъци не отговарят на европейски регламент 910 от 2014 година. Регламентът е задължителен и ние трябва да се съобразим с това нещо", настоя Султанка Петрова от Патриотичния фронт (ПФ) пред Bulgaria ON AIR.

"Всеки един от нас има индивидуален идентификационен код. Ние предложихме да се направи кампания, хората да разберат, че има такъв код. Предложихме кодът да се дава от личните лекари срещу подпис. Това беше най-евтино и щеше да има същия ефект. Тогава се влезе в една друга посока - да се правят тези пръстови идентификатори", подчерта тя в ефир.

Мария Петрова е категорична, че няма как да имаме законодателство в България, което не е съобразено с европейското и да продължаваме да го прилагаме. Според нея трябва да се въведе електронно пациентско досие, както и електронни рецепти и регистри за всичко - нещо, което по думите й работи и в Европа, и в целия свят.

Целия разговор вижте във видеото: