България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софиянски: Изходът от кризата? Коалиция ГЕРБ-БСП

Бившият премиер готов с нова Конституция, предлага децентрализиране на властта

22.01.2017 | 13:28 Редактор: Тодор Петров
Софиянски: Изходът от кризата? Коалиция ГЕРБ-БСП

По манталитет и начин на мислене БСП е естественият партньор на ГЕРБ. Естественият изход е те да се коалират - и двете идват от лявото пространство, заяви бившият премиер Стефан Софиянски в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ако не бъдат направени революционни промени, ще продължим да битуваме в политическа криза. Софиянски настоя, че трябва да бъдат търсени радикални решения и попита какво сериозно нещо се е случило за 10 години от членството ни в Европейския съюз.

"През 1997 година намерихме пътя. Тогава имаше перспектива и това беше радикален завой надясно. Хората потърсиха алтернативата в нас. Сега е притеснително, че няма ясна алтернатива. Сега не знаем кой идва. Има паритет, който не е в интерес на държавата", обрисува политическата обстановка бившият премиер.  

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев засегна и темата с президентската институция в часовете на предаване на властта от Росен Плевнелиев на Румен Радев.

Бившият кмет на София е на мнение, че не можеш да бъдеш посредник след като нямаш пълнопомощия. По думите му президентът трябва да взима отношение, но дотук. 

"Българската конституция в момента е такава, че са силно ограничени правомощията на президента", подчерта Софиянски и посочи промените във върховния закон, които е подготвил заедно със своя екип.

"При президента отиват вътрешната и външната сигурност. При правителството хуманитарните и стопанските министерства, а на регионалното управление даваме администрирането на процесите. С промяна на Конституциията е необходима и промяна на логиката на бюджетиране", обясни Софиянски.

Той посъветва президента Румен Радев да потърси състав на Министерския съвет, който да е равно отдалечен от водещите политически сили. По думите му съставът на кабинета трябва да бъде необременен политически. 

"Знам за някои от министрите, но не искам да ги коментирам сега. По-лошо управление от това на Борисов трудно можем да потърсим. Каквото и правителство да се избере, то ще бъде по-добро от това, което сме имали. Много е важно сегашният президент да излезе добре от тази кризисна ситуация", коментира Софиянски.

Според бившия премиер Росен Плевнелиев е изкарал "един сравнително скучен мандат". Софиянски добави, че откакто сме в ЕС ще имаме седмо правителство и това вече е "безинтересна работа". 

"Надявам се най-сетне България да потърси нещо по-професионално в управлението си, за да присъстваме адекватно в Европейския съюз", настоя той.