България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сложна ситуация за Радев: Нов президент, незабавно служебно правителство

Ще се справи ли? Коментар на Харалан Александров и Мира Баджева

22.01.2017 | 13:18 Редактор: Мария Аладжова
Сложна ситуация за Радев: Нов президент, незабавно служебно правителство

Как ще процедира оттук нататък новият държавен глава Румен Радев в особено сложната политическа обстановка - както вътрешна, така и международна? Темата в извънредното студио на "България сутрин" коментираха Харалан Александров и Мира Баджева.

Според Александров очакванията на хората от новия президент са белязани от страха им "да не се изложим пред чужденците". По думите му нацията се чувства потисната и поради това търси лидерство и проектира огромна фантазия върху личността на президента Радев. 

По думите на Александров динамиката на промените в момента е толкова голяма, че България със сигурност ще има нужда от лидерство. 

"Радев е човек, който е трябвало да взима решения в сложна ситуация - кара ме да вярвам, че ще се справи с това обстоятелство", посочи гостът в студиото на Bulgaria ON AIR във връзка с професионалния опит на новия президент, който той е натрупал през годините във ВВС.

"Той няма политически опит, няма да му е лесно, особено при този тежък старт", коментира от своя страна Мира Баджева, като поясни, че новият държавен глава, още преди да е сформирал екипа си в Президентството, е натоварен с нелеката задача да състави служебно правителство, предвид и съмненията на другите политически сили, че ще се повлияе от БСП при избора си.

"Не личи тя (Корнелия Нинова - бел.ред.) да иска да се меси непременно в това, което оттук нататък ще прави Румен Радев. Виждам едно съзнателно дистанциране, тя самата съзнава, че би му навредила. На БСП не им трябва това нещо - да ги обвинят, че са докарали нещата дотук. Това просто не е нужно в една предизборна ситуация", посочи Баджева.

Тя сподели тезата, че твърденията за накланянето на Радев повече към Русия, отколкото към ЕС, са спекулативни: "Не очаквам изненади, смятам, че ще има приемственост, смятам, че това беше насилствено, че той ще ни вади от НАТО, напротив - той е човек от тази орбита", подчерта тя.

Александров застъпи тази теза, като посочи, че Радев е много по-свързан с НАТО, отколкото опонентите му, а нападките срещу него от тяхна страна са с цел да затвърдят евроатлантическите си ценности да мобилизират електората си.

Що се отнася до съставянето на служебен кабинет и предстоящите парламентарни избори, двамата гости в студиото се обединиха около мнението, че най-крайният вариант би бил да се окаже, че служебното правителство ще стане повече от служебно и ще продължи да бъде на линия повече от няколко месеца.