Плевнелиев в последното си обръщение като президент: Работих за мир!

"Бях добър приятел на всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО"

22.01.2017 | 11:37 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Тежък беше моя мандат, тежък ще бъде и Вашият. Така се обърна към новия президент Румен Радев държавния глава Росен  Плевнелиев на официалната военна церемония на площада пред храм - паметника "Св. Александър Невски", на която присъстваха министрите в оставка, депутатите, дипломати, висши военни, ръководителите на вероизповеданията  у нас, представители на държавни институции.

"Пожелавам Ви да носите гордо отговорността си, да бъдете мъдър и успешен президент, да превърнете президентската институция не във властови център, а в институция на баланса. Пожелавам Ви да не допуснете голяма стратегическа грешка, от която България да пострада", каза още Плевнелиев на наследника си на "Дондуков" 2.

Според него успехът се мери не с територията на държавата, а с успеха на обикновения човек.

"Не малко наши сънародници живеят трудно и не виждат перспективата и заради това е важно да се работи за справедливост и прогрес", отсече Росен Плевнелиев.

Той отсече, че си тръгва от президентството с високо вдигната глава, защото е приключил труден, но успешен мандат.

"Държах правилната посока, дадох, но не взех, изпълних обещанията си, грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща“, отчете държавният глава.

"Хубавото на демокрацията е, че всеки получава своя шанс, бях министър и президент, работих посветено и всеотдайно за бъдещето на страната, властта за мен не бе цел, но и средство да бъдеш полезен, търсих не рейтинга, а смисъла, посочвах проблемите, имах позиция и действах“, каза още той.

"Работих за мир, а мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки, мирът не се поддържа със сила, а  с разбирателство и заради това водих балансирана външна политика, бях добър приятел на всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО“, обобщи Плевнелиев.