България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Не умеем да се защитаваме в интернет, категорични са експерти

Паролите ни трябва да са комплексни и без лична информация, съветват Ростислав Петров и Георги Апостолов в "България сутрин"

18.01.2017 | 09:43 Редактор: Тодор Петров
Не умеем да се защитаваме в интернет, категорични са експерти

Не умеем да защитаваме личното си пространство в интернет. Киберсигурността ни е на ниско ниво. Паролите трябва да са комплексни - от големи и малки букви, да има символи. Безумно е да пишем пароли от 1 до 6 и да слагаме имената на домашните си любимци.

Това каза в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR етичният хакер Ростислав Петров. 

Той подчерта, че единствената ни защита е телефонният номер и обясни, че когато се логваме в даден акаунт, трябва да получим SMS с код, който ако не въведем, няма да бъдем допуснати.

Георги Апостолов от Обществения съвет за безопасен интернет отбеляза, че изненадващо вече години наред "излиза списък с най-тъпите пароли". Той добави, че постоянно има указания паролите да са минимум 8 знака - букви, цифри, специални знаци и да не отговарят на името ви. 

"Проблемът е, че като им кажеш на хората 8 знака, това не означава от 1 до 8. Проблемът е глобален. По принцип хората са мързеливи. Когато човек прекалено си угажда на мързела, той започва да прави глупости. Масово се хакват профили във Facebook и не могат да се отключат, защото хората използват същата парола  и за пощата си, която е хакната", разясни той.

Гостите в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев коментираха и поредния случай с компрометиране на директор на столично училище - Лилия Балева от Националната гимназия по приложни изкуства.

"При Асен Александров и Лилия Балева има случаи на тормоз, с цел този човек да бъде унизен и злепоставен. Децата ни толкова са свикнали да гледат как други хора изразяват всякакви вулгарни изявление един срещу друг, че за тях това е начин да се шегуват", сподели Георги Апостолов.

Ростислав Петров е на мнение, че законът е много размит в това отношение. Според него трябва да се съставят конкретни точки, които да гласят наказание за дадено престъпление. 

Георги Апостолов съветва потребителите да не въвеждат повече данни от необходимото, когато правят дадена регистрация.