България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

България - рай за хакерите?

Закони има, но няма кой да ги прилага, настоя Николай Хаджигенов

05.01.2017 | 10:20 Редактор: Мария Аладжова
България - рай за хакерите?

Не законът е виновен за неразкритите хакерски престъпления у нас, а неприлагането му от страна на Прокуратурата и МВР. Това посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR юристът Николай Хаджигенов в коментар по темата.

Хаджигенов определи предложенията за промяна на Наказателния кодекс, предвиждащи по-сурови наказания за хакерите, като "козметични" и "закъснели с едни около десетина години".

"У нас всичко, което е свързано с разследване на каквито и да било престъпления, дори и елементарни, като отнемане на коли и кражби в апартаменти - по тях не се работи, така че това с информационните технологии е готин виц", коментира юристът.

А според Димитър Ганчев от "Интернет общество - България" т.нар. ботнети използват уязвимата интернет среда, която в комбинация с липсата на наказания, става още по-уязвима.

"В момента хит на пазара е т.нар. Internet of things. Това са камери, разни сензори, средства за управление и т.н. Това е изцяло нова технология, която бива изкарвана на пазара преди да е готова за това. Ботнетите разчитат на дупките в сигурността на тези нови устройства. Последните сериозни атаки са осъществени чрез експлоатиране на мрежи от такива устройства. Това е технология, която още не е узряла да бъде пусната в масова употреба, но се използва и това ѝ създава проблем", обясни той.

Вижте във видеото пълния разговор: