Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

България е сравнително добре защитена от кибератаки, уверяват специалисти

Страната ще интегрира европейска директива за киберсигурност

07.12.2016 | 21:29 Редактор: Мария Аладжова
България е сравнително добре защитена от кибератаки, уверяват специалисти

Нивото на киберсигурността в България е високо, убеден е Божидар Димитров - експерт в областта. Заплахата от кибератаки ни дебне буквално отвсякъде - жертва на злонамерени хакери може да стане, както държавната администрация, така и крайният потребител на интернет услуги.

Оказва се обаче, че у нас рискът от подобни неоторизирани действия е редуциран: "Нивото на киберсигурност в България е сравнително незадоволимо, тъй като реално сме свидетели на звучни атаки, за разлика от такива, които се случват в други държави. Включително атаки към банки и телекоми. Разполагаме с добри специалисти в бранша", посочи Димитров в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Освен това, като страна-член на ЕС, България ще трябва да интегрира в националното си законодателство директивата за сигурност на компютърните мрежи и информационни системи NIS. Компаниите в цяла Европа вече започнаха задължителни тестове, съгласно тази директива. 

"Наскоро Министерския съвет прие стратегията за информационната сигурност и киберсигурност, който документ е изключително изчерпателен, много добре подготвен и ме кара да се чувствам оптимист за бъдещото развитие на киберсигурността в България", добави още Димитров.