България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Не можем да скрием нищо в интернет, всичко е на показ!

Как да предпазим личната си информация? Разговор по темата с частния детектив Марин Маринов и фоторепортера Йордан Симеонов

13.01.2017 | 09:25 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Не можем да скрием нищо в интернет, всичко е на показ!

Преди дни в интернет изтекоха компрометиращи снимки на директора на столичното 51-во училище Асен Александров. Последва скандал и оставка на директора.

Какви са начините да защитим личното си пространство от хакерите? Темата в "България сутрин" коментираха частният детектив Марин Маринов и фоторепортерът Йордан Симеонов.

"И в момента някъде някой се опитва да шпионира чрез съвременните технологии. Във всеки един момент, който и да е човек, трябва да знае, че щом съхранява някъде снимки, които могат да му навредят - те са потенциална опасност", подчерта Марин Маринов.

Той е убеден, че не можем да се доверяваме на съхранението в интернет и всякакъв вид електронен носител. Според частния детектив учителят Асен Александров е оперативно интересен за учениците да бъде изложен и наказан за нещо.

"Навремето крадяхме дневниците, днес хакват компютрите. Новото поколение са царе в това. За мен тази снимка е изпратена на някого и той се е възползвал като я е предал", каза още гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Частният детектив добави, че има изтичане на снимки, което е навлизане в личното пространство. Той настоя, че това е престъпление и би трябвало да има наказани. 

Фоторепортерът Йордан Симеонов е на мнение, че е разбираемо, когато се появяват снимки на холивудски звезди, но в случая става дума за обикновен човек, към когото е приложена особена агресия

"В случая няма нищо скандално, освен че някой я е използвал без съгласието на Асен Александров. Трябва да има обществена реакция, защото по този начин се изясняват нещата", коментира Симеонов и сподели подкрепата си към директора, както и учудването си от решението на образователния министър Меглена Кунева да приеме оставката му.

Фоторепортерът призна, че не се чувства защитен за личната си информация и отбеляза, че е забележително колко уязвим публично е човек. 

"Живеем в свят, в който всичко, което правим, трябва да го правим със съзнанието, че някой го вижда", посочи гостът на телевизията.