България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Експерти: Борете депресията с музикотерапия и плодове

Ценни съвети срещу депресивните състояния от психотерапевта Лилия Ахтарова и диетолога Огнян Симеонов в "България сутрин"

16.01.2017 | 09:33 Редактор: Тодор Петров
Експерти: Борете депресията с музикотерапия и плодове

Днешният 16 януари е считан за най-депресивният ден от годината. Ценни съвети как да преборим депресията и изобщо да не изпадаме в подобни състояния, дадоха в студиото на "България сутрин" психотерапевтът Лилия Ахтарова и диетологът Огнян Симеонов. 

"Свързвам го с това, че празниците са отминали, идват големи сметки за електричество, охарчили сме се за подаръци по Коледа и Нова година. По това време може да си правим равносметка какво сме свършили и имаме да свършваме", посочи директорът на Музикотерапевтичния институт Лилия Ахтарова.

Тя определи музикотерапията като млада научна дисциплина, която може да ни помогне срещу депресивните състояние. По думите й тя е нещо, което се изучава и може да се съчетава с традиционни рехабилитационни мероприятия.

"Когато забележим, че нещо не е обичайно и ако това състояние продължи повече от три дни, тогава е добре да потърсим психотерапевтична помощ. Рядко депресивният човек търси помощ. Обикновено близките трябва да го подкрепят за това", разясни психотерапевтът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Лилия Ахтарова посъветва хората да гледат на живота като на приключение, което трябва да се преживее по най-хубавия начин.

Диетологът Огнян Симеонов сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че депресията на хората идва от немотията

Той препоръча да ядем повече плодове, за да набавим липсите в организма. Диетологът препоръча още музикотерапията и енергийната техника за справяне с депресията.

"Храната също може да помногне донякъде - когато наблягаме на пресни плодове и зеленчуци. Слънцето този месец е изключително малко и липсата на витамин D също води до депресивно състояние", отбеляза Огнян Симеонов и призова да бъдем по-позитивни.

Диетологът добави, че хората в депресия често прибягват до алкохола и подчерта, че е важно човек да се огледа какво има вкъщи - "че детето чака да го гушне, че жена му е приготвила закуска".