България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Защо през есента изпадаме в депресия?

Има разлика между лошо настроение и депресия, уточни в "България сутрин" психологът Анна Тодорова

28.10.2016 | 07:53
Защо през есента изпадаме в депресия?

Голяма част от хората имат спад на настроението и раздразнение в периода от септември до март. Те са афектирани от това, че има по-малко слънчеви лъчи и че денят е по-къс. Друга причина е, че е по-студено и по-малко излизаме. Теорията е, че липсата на слънчеви лъчи и късият ден влияят на нивата на серотинин в мозъка, който влияе на настроението и нивото на мелатонин. Това обясни в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR психологът Анна Тодорова.

По думите й има хора, които имат силна чувствителност и когато стане студено, имат апатия и ниска мотивация, но и изпадат в депресия, която се нарича "сезонно ефективно разстройство".

"Има хора, които имат силна чувствителност през зимните сезони и страдат по-силно от другите. Не е нужно да е слънчева светлината, за да се захранят", обясни специалистът.

Психологът твърди, че този проблем е често срещан в скандинавските държави.

"Преди имахме 4 сезона, но сега те се сливат наведнъж, което усложнява проблема", допълни още Тодорова.

Специалистът посочи, че има разлика между лошо настроение и депресия. 

"При лошото настроение можем да се измъкнем от него, а при депресията самият мозък няма капацитета да изпита удоволствие, няма желание и мотивация", обясни психологът.

По думите на Тодорова, когато това състояние продължи повече от 2 седмици, е хубаво да се консултира с психолог или психиатър.

"При депресията, нещата които преди са ни носели удоволствие, вече не са ни приятни. Това е може би най-силният сигнал, че нещо се случва. Клиентите се оплакват, че не искат да споделят с близките си. Човек започва да се чувства виновно. Лечение за това са груповите терапии, защото там всеки "знае какво е", посочи експертът. 

Тодорова е категорична, че при депресия всякакъв вид социализация, където човек се чувства добре, помагат.

"Когато човек усети, че не го харесват, започва фокус само върху това, че не го харесват. За да помогнем трябва да сме на разположение и да изпитваме емпатия към този фактор. Депресията се получава от вътрешния свят на човек и това какво се случва в мозъка му", каза още психологът.

Според специалиста към антидепресанти се прибягва, когато човек няма капацитета дори да отиде на терапия и да поиска помощ. 

"Ако човек функционира нормално е хубаво да отиде на терапия, ако е по-дълбоко заболяването, се препоръчват медикаменти", обясни експертът .

По думите на Тодорова у нас е табу да ходиш на терапия. 

"Много хора изпитват ужасен срам да поискат помощ, защото се чувстват достатъчно силни, но депресията не подбира. За да помогнеш на себе си, трябва първо ти да си добре", заключи психологът Анна Тодорова.