Чувствате изтощение? Има начини да се справите с него

Изтощението е комбинация от умствени, биологични и природни фактори

01.08.2016 | 12:38 Редактор: Ирина Георгиева
Чувствате изтощение? Има начини да се справите с него

Чувството на изтощение днес е много по-разпространено, откогато и да е било някога. Нашите компютри и имейли ни следват навсякъде, без да ни оставят и минутка, за да се отпуснем. Вниманието ни е източено и разделено между задачите, задълженията, стимулите и тревогите.

Дори и по-лошо, линията между работата и личния живот е все по-размита заради постоянната употреба на "умните" устройства; винаги може да се поемат допълнителни задачи. 

И все пак в някои отношения ни е доста по-лесно от нашите предци. Като цяло днес изразходваме по-малко физическа енергия. Въпреки напрежението и стреса от заседнали начин на живот, все още се сблъскваме с проблеми като глада и неизлечимите болести.

Амбицията ни е свързана с това да бъдем по-продуктивни, по-мъдри и да израстваме. Често заради нея изпитваме страх на безпомощност, което води до изтощение. Дори и да сме разтревожени от изчерпване на енергията ни, винаги се успокояваме с мисълта, че "не сме сами". 

Ние сме далеч по-различни от стотиците други уморени поколения преди нас. Все пак имаме възможността да сме по-умни и по-честни за това какво предизвика изтощението и какво можем да направим, за да го облекчим.

Бележка за медицинската страна на умора

Изтощението е комбинация от умствени, биологични и природни фактори. В статията се говори за изтощението като временно, но универсално състояние, а не за медицинска-диагностицирани заболявания, които имат по-дълбоки и често по-хронични симптоми на изтощение и енергийно изчерпване.

Синдромът на хроничната умора засяга около 17 млн. души по целия свят. Като разстройство, Синдромът на хроничната умора е само част от медицинските изследвания в продължение на няколко десетилетия и все още не са достатъчно проучени. Хроничната умора може да бъде съпроводена с мъчителна симптоми като непрестанни главоболия, временна парализа, липса на енергия, които могат да приковат страдащите към леглото. Някои от тях дори изпадат в състояния на депресия и безсъние.

Като цяло медицинските изследвания показват, че изтощението е свързано с физическата умора, а не е в следствие от мързел или твърде много работа.

Има обаче някои начини за справяне с изтощението, посочват от Business Insider.

  • Кратка дрямка;
  • Кафе;
  • Пийте вода;
  • Приемайте витамини;
  • Прекарвайте време сред природата;
  • Изключете "умните" устройства;
  • Пречистете тялото си;

В съвременния живот има три основни ресурса: време, пари и енергия. Част от изкуството на живота е да намерим начин да ги съчетаем по най-добрия възможен начин.Хората предимно се оплакват, че нямат време или пари, а много по-малко, че нямат енергия. Ако вложим повече в последния си ресурс - със сигурност това е една добра инвестиция.