Позитивните фейсбук коментари оказват влияние върху нас?

Експерти ги сравняват с емоцията от сватба или бебе

09.09.2016 | 22:58
Позитивните фейсбук коментари оказват влияние върху нас?

Само 60 коментара от близки приятели за един месец – около 2 на ден, в социалната мрежа могат да повлияят върху усещането за благополучие и удовлетворение точно толкова, колкото и ако се оженим или имаме бебе. Това се посочва в данните на ново проучване. 

Онова, което наистина ни кара да се чувстваме добре, е близките ни и любими хора да пишат персонални мнения или коментари. Пасивното четене на коментари или опцията за харесване на публикациите, не води до осезаема промяна в това отношение.  

Изследователите обясняват, че, когато говорим с отношение във Facebook за хората, които харесваме, самите ние също се чувстваме по-добре. Същото се наблюдава и когато говорим лично с човека. 

Резултатите са на база на 1910 потребители на Facebook от 91 страни, които са набирани посредством реклами в социалната мрежа. Всички те дават съгласието си да вземат участие в тримесечното проучване. 

Вземайки предвид настроението и поведението с течение на времето, от проучването става ясно, че взаимодействията с приятели във Facebook прогнозират подобрение в усещането за удовлетвореност от живота, щастие, облекчавайки самотата и депресията. 

Важното е, че близък приятел е отделил време, за да напише персонално съобщение, което е отправено специално за конкретния човек. Самото съдържание може да бъде вдъхновяващо, а самият акт на подобна комуникация напомня на реципиента за смислените взаимоотношения, които има в живота си. 

Тези данни противоречат на предишни проучвания, където изследователи посочват, че прекараното време в социалната мрежа се свързва с по-голяма вероятност да бъдем засегнати от чувство на самота и депресия. 
 
Изследователите посочват, че хората, които се чувстват потиснати, може да прекарват повече време във Facebook, но те правят подобен избор, тъй като са установили, че това ги кара да се чувстват по-добре. 
 

Четете още новини в Puls.bg