България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация "Четири лапи": Някой трябва да контролира приютите за бездомни кучета

Явор Гечев и д-р Румен Стоянов коментираха пред Bulgaria ON AIR защо безстопанствените животни в България живеят в лоши условия

12.01.2017 | 08:19 Редактор: Жанета Нейкова
Фондация

Лошите условия на безстопанствените кучета в приютите се дължат на това, че голяма част от тях са или без регистрация, или тя е направена в нарушение на българското законодателство и въпреки това Агенция по безопасност на храните си е позволила да ги регистрира. Това каза Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" в "България сутрин". Той проблема с условията, в които живеят бездомните животни. По думите му лошото е, че няма орган, който да контролира Агенцията по безопасност на храните.

Явор Гечев и председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Румен Стоянов, зам. - председател на Българския ветеринарен съюз обсъдиха и това как оцеляват безстопанствените кучета през зимата. Гостите в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев засегнаха въпроса с работата на ветеринарните лекари в приютите из цялата страна. Гечев подчерта, че Български ветеринарен съюз има етична комисия, която би могла да санкционира лекарите, които не упражняват професията си правилно, но това не се случва. 

Д-р Стоянов представи документ пред Bulgaria ON AIR на подадена жалба, в която стопанка сигнализира за лошо направената кастрация на домашното й куче. Той сподели, че при него пристигат такива жалби непрекъснато. 

"Колегите в приюта в Каменар, в Кърджали, където и да е в другите приюти, са назначени от кмета там и аз не мога да въздействам. Не може кметът да организира кастрациите на кучетата, има Български ветеринарен съюз за това", настоя д-р Румен Стоянов. 

Той посочи, че от Агенция по безопасност на храните нямат възможност да констатират дали това животно е кастрирано от посочения в жалбата ветеринар, тъй като те не са прокуратура. 

Явор Гечев обобщи наболялата тема, като каза, че проблемът с бездомните кучета произтича от нагласите на хората. 

"Когато тези нагласи се променят, тогава няма да има кучета по улицата. Отношението към бездомните животни в приютите е следствие от разбиранията на обществото", заключи представителят от Фондация "Четири лапи".