България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандалът Цанев-Рашидов: ДС отново на дневен ред

Темата дискутираха поетесата Маргарита Петкова и бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров в ефира на Bulgaria ON AIR

11.01.2017 | 09:55 Редактор: Тодор Петров
Скандалът Цанев-Рашидов: ДС отново на дневен ред

Проблемът е повече в общестния отклик, отколкото в писмото на Стефан Цанев. Когато някому се дава отличие, той има право да го приеме или откаже. Не е възпитано да се коментира кой в какви структури е работил. Отличието, за което става въпрос, е за строго определени неща.

Това мнение сподели поетесата Маргарита Петкова в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Припомняме, че драматургът Стефан Цанев отказа да приеме отличието на Министерството на културата "Златен век". В писмо до министъра в оставка Вежди Рашидов той мотивира решението си с факта, че същото отличие е било връчено на последния шеф на Шесто управление на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов.

"Не съм искал да има скандали, но станаха без да искам. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат", коментира самият Стефан Цанев. 

Маргарита Петкова призова да избегнем разделението на хората от мнението, че се взимат награди само за пари, а тези, които нямат пликче към тях, могат да се откажат. 

"Хората на духовността са по-чувствителни. Стефан Цанев не е първият, който отказва отличие. За съжаление, по този случай се разгоряха размисли и страсти", каза още тя.

Бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров подчерта, че този почетен знак се дава за изключителни постижения в българската култура и някой преиграва в противопоставянето между Стефан Цанев и министъра на културата.

"Някой натрупва политика в една област, в която не трябва. Професорът е предложен от три национални институции и Съюза на колекционерите. Какво друго да направи министърът, след като тези институции му го предлагат?", посочи акад. Воденичаров.

Той настоя, че точно хората, свързани с духовността, трябва да дадат пример, че това разделение пречи на България. По думите му в момента не се обръща достатъчно внимане на хората, които се занимават с духовността в държавата. 

"За тях е достатъчно да бъдат похвалени, да почувстват, че са полезни на обществото. Тези хора имат дълг пред обществото и трябва да го изпълнят с чест", заключи гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Вижте цялата дискусия по темата: